VÁNOČNÍ MŇAMKY-PUNČ
30. 11. 2010
Vánoční punč
1 ks badyánu, 500 ml vody, 2 skořice, 1 citron, 140 g cukru krupice, 130 ml rumu, 500 ml bílého vína, 1 pomeranč, 4 hřebíčky
Postup:
Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou a přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu. Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu.
Čertovský punč
3/4 l vody nebo slabého čaje, 20 dkg pískového cukru, 3 pomeranče, 1 citron, 2 hřebíčky, kousek celé skořice, 1/2 l přírodního červeného vína, 2 dcl rumu
Postup:Do hrnce nalijeme vodu nebo čaj, přidáme cukr, z 2 dobře omytých pomerančů a půlky citronu nastrouhanou kůru, skořici, hřebíček a vše 5 minut povaříme. Pak přecedíme do jiné nádoby, přilijeme víno, dáme na zdroj tepla a zahřejeme téměř k bodu varu. Odstavíme, přilijeme šťávu z pomerančů a citronu, přidáme rum a zamícháme. Hotový punč naléváme do nahřátých sklenic.
Pomerančový punč
350 ml vody, 150 g pískového cukru, ½ citronu, 1 pomeranč, 60 ml rumu, 250 ml bílého (obměnou může být červené) vína
Postup:
Svaříme vodu s cukrem a vymačkanou šťávou z pomeranče a půlky citronu. Pak přilijeme rum a bílé víno a zahříváme pouze k bodu varu, více ne, vyvařil by se nám alkohol. Nalijeme do silnostěnných sklenic, které dobře drží teplo, a ozdobíme plátkem citronu.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář